Mike Oldfield

0455327711

Mike Oldfield biografie 

Michael Gordon Oldfield (Reading, Engeland, 15 mei 1953) is een Britse popmusicus. In zijn jeugd maakte hij muziek met zijn zus Sally, die ook in zijn latere werk nog te horen zou zijn. Reeds op jeugdige leeftijd werd hij lid van The Whole World, de band van Kevin Ayers (ex-lid van Soft Machine), waarin hij bas en gitaar speelde en soms ook zong.

Oldfields grote doorbraak kwam in 1973 met de LP Tubular bells, waarop alle instrumenten door hemzelf worden bespeeld. Evenals Oldfields latere werk bestaat deze plaat uit gecompliceerde symfonische muziek, hoewel hij ook hits scoorde met eenvoudige liedjes als Moonlight shadow (1983) en To France (1984). Tubular bells werd uitgebracht door Virgin Records, de toen nog beginnende platenmaatschappij van Richard Branson. De albums die in de jaren '70 volgden waren Hergest ridge (1974), Ommadawn (1975), The orchestral tubular bells (1975), Incantations (1978) en Platinum (1979).

Tubular bells was in grote haast opgenomen, wat te horen is aan het simpele arrangement en hier en daar een valse noot. Omdat hij contractueel binnen 25 jaar geen nieuwe opname ervan mocht maken bracht hij Tubular bells II (1992) uit, een succesvol, analoog aan zijn debuut opgebouwd album. In 2003 werd een nieuwe opname van Tubular bells uitgebracht onder de titel Tubular bells 2003.

Het openingsthema van Tubular bells is een van Oldfields bekendste nummers geworden. Het is nog steeds razend populair, mede door het gebruik ervan in de horrorfilm The Exorcist en de Nederlandse kindertelevisieserie Bassie en Adriaan.